Zakázané žárovky

18. 02. 2014 0:06:22
Je zákaz obyčejných žárovek prospěšný? Nebo nadělal více škody než užitku? Co další zboží, např. vysavače? Jaké máme možnosti výběru?

Rád bych "poděkoval" Evropské unii za péči, kterou věnuje nám spotřebitelům a životnímu prostředí. Po 2 (slovy: dvou!) měsících mi praskla značková halogenová žárovka, kterou jsem zakoupil namísto zakázané 100W žárovky a umístil do chodby, kam se jiný typ v žádném případě nehodí s ohledem na časté, ale krátké svícení.

Vyrobit obyčejnou žárovku je levné a pro životní prostředí nepředstavuje problém, na rozdíl od úsporných žárovek obsahujících rtuť a další chemikálie (i LED žárovky jsou plné jedů). Obyčejné žárovky se běžně vyráběly s životností jeden a pět tisíc hodin, zatímco halogenka má jen dva tisíce. Úsporky mají několikanásobně více, ale zase mají potíž s častým rozsvěcením. Dají se sehnat typy s výdrží až 30 tisíc zapnutí, jsou však dražší.

Takovýto zásah EU vnímám jako omezování svých práv, neboť uměle omezuje můj výběr zboží. A bohužel to vypadá, že evropští politici regulace milují (bodejď by ne, když EU ovládají socialisté), takže jich bude přibývat. Již jsme slyšeli o chystané regulaci výkonu vysavačů. Vypadá přínosně, že by omezili příkon - tedy spotřebu energie. Vždyť moderní přístroje požadujeme úsporné.

Před pár lety jsem koupil výborný vysavač jedné tradiční české značky se slušným sacím výkonem 400W, přičemž příkon má 1600W. Myslíte, že ho používám běžně v režimu plného výkonu? To se přisaje ke koberci a při vysunutém kartáči pak skoro nejde s hubicí hýbat. Vysávám na střední výkon, kdy je hubice dostatečně přisátá, a zároveň umožňuje pohyb, tedy vysávání. Vysoký výkon se hodí při vysávání rourou bez hubice - za nábytkem, pod postelí apod. Vyšší výkon je hlučnější, takže si ani nemyslím, že by např. uživatelé plovoucích podlah vysávali běžně na maximální výkon. Ti politici asi nevysávají, jinak si neumím vysvětlit, že navrhují něco takového...

Moc rád bych také "poděkoval" evropskému soudnímu dvoru, že nařídil, aby za životní pojištění platili muži i ženy stejně. Že prý byli muži diskriminováni, protože ženy měly pojištění výrazně levnější (někdy až o polovinu). Pojišťovny to upravily pochopitelně tak, jak je to pro ně nejvýhodnější: zdražily pojištění ženám, zatímco mužům prakticky nezlevnily nic. To je další důkaz, že regulace v tržním prostředí napáchá víc škody než užitku (vzpomeňme na bývalé RVHP). To by si měli představitelé EU uvědomit. Oni místo toho vymýšlejí další zvrácenost - chtějí donutit banky ke snížení poplatků na straně obchodníka za platbu kartou. Kdo to zaplatí? Vždyť si to jen vyberou jinde...

Autor: Martin Novák | úterý 18.2.2014 0:06 | karma článku: 23.64 | přečteno: 925x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Politika

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 37 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 25.19 | Přečteno: 472 | Diskuse

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 25.12 | Přečteno: 512 | Diskuse

Petr Štrompf

Utažený kremelský šroub. Stržený závit pak způsobí pohromu

Islamisté vraždící v Moskvě. Mrtví na obou stranách ukrajinské fronty. Represe režimu, žijícího ve strachu o sebe samého. Šrouby stále utahuje a bude je utahovat ještě víc.

26.3.2024 v 17:34 | Karma článku: 18.71 | Přečteno: 467 | Diskuse

Michal Sabó

Rudá záře nad Moskvou aneb mají teroristi právo na soucit?

Útok v Rusku, při němž útočníci v koncertním sále na okraji Moskvy v pátek zabili nejméně 133 lidí a mnoho dalších zranili, nám nastavil zrcadlo. Máme Rusko litovat?

26.3.2024 v 7:13 | Karma článku: 36.52 | Přečteno: 2308 | Diskuse
Počet článků 8 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1113
Elektrotechnik se zájmem o veřejné dění a vůbec o všechno

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...