Martin Novák

Programovatelné hlavice na topení

3. 02. 2014 20:59:01
Praktické zkušenosti s programovatelnými hlavicemi na topení. Co se po ročním používání ukázalo? Opravdu jsem ušetřil, aniž bych doma nosil kožich?

Dosáhl jsem značné úspory za vytápění bez negativního dopadu na komfort. Náklady se rozpočítávají z 60 % dle měřičů a ze 40 % dle plochy bytu. Já jsem srazil množství protopené energie na polovinu (!).

V roce 2011 jsem platil 16 tisíc Kč (za plochu 6 700 Kč a dle měřičů 9 250 Kč), v roce 2012 (po výměně hlavic) jen 13 tisíc Kč (za plochu 6 900 Kč, dle měřičů 6 200 Kč). A to se zdražovalo! Proto jsem srovnal náklady, jako by se cena neměnila. Rozdíl je asi 5 tisíc Kč! Za 4 hlavice renomovaného výrobce jsem dal celkem 3 tisíce Kč, takže se mi po méně než roce zaplatily a nyní již opravdu šetřím.

Základní popis funkce můžete najít zde nebo více odborně zde. Na litinové radiátory v panelácích není obvykle potřeba žádná redukce – hlavice lze namontovat přímo místo dosavadní termostatické hlavice a zvládne to každý (mění se hlavice, ne celý ventil!).

Rád bych podotkl, že rozhodně nemáme v bytě zimu. Takže ani přímí sousedé nemohou nic poznat. Máme rádi teplo. Úsporný režim mám nastavený o pouhý stupeň pod komfortní teplotou. Typicky máme komfortní teplotu např. v obýváku 22 °C (a to několikrát denně účinně větráme), v noci kolem 21 °C (radiátory jsou studené, pokud venku nemrzne). Časově to máme nastaveno tak, abychom do tepla ráno vstávali a odpoledne se do něj zase vraceli. Ložnice je vytápěná víc v noci, méně ve dne. Podobně dětský pokoj. Je zřejmé, že takové nastavení musí přinést velké úspory, protože bez topení místnost přes den příliš nevychladne (o 1-2 °C) a snadno se pak vytopí – teplo je akumulované ve zdech a nábytku.

Samozřejmě se na úspoře podílí i zateplení, ale to má náš dům od jara 2012, takže se uplatnilo jen na konci roku 2012. Celková energie spotřebovaná naším domem klesla oproti roku 2011 o 12 %. Také by bylo správné porovnat počasí v obou sezónách. Dle webu cenyenergie.cz byla spotřeba energie v sezóně 2012/2013 o 4,5 % vyšší než v 2011/2012. Díky novému zateplení se to u nás nemohlo projevit.

Celková úspora by mohla být o něco vyšší, nebýt restrikce dané vyhláškou, která nařizuje, že musíte platit za teplo minimálně 60 % průměrné spotřeby ve vašem domě a maximálně 140 %. Já jsem asi o 45 % pod průměrem, takže mi 5 procentních bodů připočítali k účtu:-( Vyhláška má bránit tomu, aby někdo z nekrajového bytu třeba netopil vůbec a teplo tudíž čerpal jen ze stoupaček a od sousedů. Přitom já mám krajový byt...

Vyhláška měla být novelizována, ale smetli to se stolu. To je dobře, protože chtěli ještě více znevýhodnit šetřílky - pod průměrem byste mohli být maximálně o 20 %. Ale měli tam i dobrý nápad - změnit poměr složky základní na 30 % a spotřební na 70 %, čili byste platili částku více odpovídající vaší skutečné spotřebě. To by více motivovalo ty, kdo plýtvají teplem a topí pánubohu do oken.

Ještě musím zmínit jeden důležitý parametr: zdvih hlavice. Ty mé značkové umí přepnout zdvih (rozsah pohybu ventilu) buď na omezený, nebo plný. Z výroby je nastaven omezený rozsah, který má zajistit komfortní rozsah teplot současně při úsporném provozu (prostě neotevírá ventil úplně). S tímto rozsahem mi ventily nefungovaly, používám tedy plný rozsah. Levné hlavice rozsah nastavovat neumí, takže např. sousedovi právě hlavice asi za tři stovky určité levné značky ze supermarketu nefungovala a musel ji vrátit... To předem ale zjistit nelze a je potřeba si hlavici vyzkoušet.

Je evidentní, že programovatelné hlavice jsou drobnou investicí, přesto ušetří velkou část energie použité k vytápění. Naproti tomu o výhodnosti zateplování nejsem ale vůbec přesvědčen. Panelový dům vyjde až na desítky milionů (na můj byt to vychází na 135 tisíc Kč) a pokud bych měl ročně ušetřit pár tisícovek, tak se taková investice nikdy nevrátí, pokud zateplení nemá životnost přes 50 let. Proč na hlavice nejsou dotace, zato na zateplení ano? Stavební lobby... Ale o tom zase příště.

Autor: Martin Novák | karma: 9.97 | přečteno: 801 ×
Poslední články autora