Odborník na všechno

6. 02. 2014 3:43:20
Kolik toho zná člověk, kterého považujeme za odborníka? Ani sebelepší odborník neví vše ze svého oboru - není to v lidských silách. Pokud chce člověk spoléhat na sebe, rozumět všemu, co se okolo něj a s ním děje, musí být "odborník na všechno"?

Repríza Hydeparku s MUDr. Hnízdilem ve mně opět probudila myšlenku, že pokud chce člověk spoléhat na sebe, rozumět všemu, co se okolo něj a s ním děje, pak musí být opravdu "odborník na všechno". Zdraví, ekonomika, sociální vědy, psychologie, přírodní i technické vědy a mnoho dalších. Ve všem spoléháme na odborníky. Problém ale je, že žádný odborník neví všechno a občas se splete. Inženýr, nebo lékař - je to jedno. Každý se na něco specializuje a nemůže vědět všechno.

Zdravověda je dobrým příkladem. Máme nespočet odborností. Když má pacient nějaké obtíže, je často velmi obtížné určit rychle diagnózu. Od toho máme praktické lékaře (nebo záchranku, je-li to urgentní). Ten vás pošle na odborné vyšetření. Musí tedy znát celkem slušně fungování celého lidského organizmu. Do šířky, nikoliv do hloubky. Specialista to má opačně. Avšak ani specialista neví vše z dané oblasti. Navíc má omezený čas na každého pacienta. Nemůže hodiny a hodiny dumat, co vás trápí, kde je příčina. Lidský organizmus je natolik složitý systém, že neexistuje nikdo na světě, kdo by zcela chápal jeho fungování. Ani všichni doktoři světa ho stále ještě neznají. Máme pocit, jak je současná věda daleko, kolik se toho ví. Víte kolik? Ví se celkem málo - čím víc toho víme, tím víc si uvědomujeme, kolik toho ještě nevíme. Ve spoustě oborů se velmi tápe. Vezměte například zubní rovnátka. To je léčba?!? To je strojařina, žádná léčba! Odstraní se následky, ale příčina se neřeší - ba dokonce není ještě objevená! Pravěk...

Před nedávnem se u mě objevil problém s játry. Nějaké enzymy byly nad tolerancí. Obecně se dá z poměru jaterních enzymů usuzovat na příčinu. Pokud bych se o tuto problematiku nezajímal sám a s pomocí přítelkyně (vystudované zdravotní sestry), nejspíš bych stále chodil na různá vyšetření, biopsie a nezjistilo by se nejspíš nic. Naordinovali by mi nějakou jaterní dietu (existuje jen pár typů), nějaké tablety a to je všechno. Současné zdravotnictví, kdy na vás má každý lékař jen pár desítek minut, když přijdete na kontrolu, není schopné efektivně léčit následky, ani zjišťovat a odstraňovat příčiny choroby. To musí pacient sám. Oni ho jen nasměrují. Někdy chybně...

Mé enzymy už jsou v normě, ale byla to velká náhoda. Přítelkyně náhodou viděla díl pořadu Port věnovaný cukrům, zejména fruktóze. Ta je dnes všude možně. Je to levná náhražka cukru, tak to výrobci cpou, kam se dá. Nejen do sladkých pokrmů. A dia výrobky jsou téměř výhradně slazené právě fruktózou. Metabolizmus cukrů je velmi složitý děj. Zjednodušeně se dá říct, že fruktóza je zejména odpovědná za ukládání tuku v játrech. K tomu nedochází jedině tehdy, pokud je přijímána z přirozených zdrojů (ovoce), kde je sloučená s vlákninou. Pak jen neškodně projde trávicím traktem.

Hlavní podíl na léčbě tedy mám já sám, pak má přítelkyně, množství odborných článků v tištěných i elektronických médiích, internet, knihy jako Doba jedová 1 a 2. Až potom bych zařadil lékařku-internistku, kam docházím na kontroly. (Mimochodem ta se zřejmě plete v otázce cholesterolu a homocysteinu. V knize Doba jedová od dvou profesorů přírodních věd a dalších odborníků vč. lékařů je poukázáno na zbytečnou hysterii kolem cholesterolu (já ho mám a vždy měl OK). Naopak doporučují sledovat opomíjený homocystein. Má internistka ale tvrdila přesný opak - "Homocystein byla slepá ulička. To cholesterol je odpovědný za různé potíže." (obecně - nikoliv v mém případě).) Poslední místo patří praktické lékařce. Náhodou jsem narazil na jednu, která se dříve játrům věnovala v rámci studia, nebo nějaké odborné práce, takže mi dokázala ledasco dobře vysvětlit. Vlastně tedy hlavně vděčím štěstěně :-)

Autor: Martin Novák | čtvrtek 6.2.2014 3:43 | karma článku: 7.97 | přečteno: 572x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Společnost

Veronika Valíková Šubová

Takže Velký pátek

Čtu radostné ódy na Velký pátek a trochu mi trnou zuby. Tedy stručně: na Velký pátek předhodila jedna náboženská parta vrchnosti nepohodlného proroka inovující party a okupační mocnost ho na nátlak jeho souvěrců nechala popravit.

29.3.2024 v 11:16 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 41 |

Rudolf Pekař

Velikonoce nebo svátky jara a tolerance?

Připomínka jara nám přináší příjemné počasí, kvetoucí zahrady a zároveň i změnu názvu Velikonoc na Jarní svátky či Svátky jara. Jaký to má důvod?

29.3.2024 v 10:56 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 19 | Diskuse

Vlastík Fürst

Velkopáteční zastavení může prospět i ateistům

Velký pátek není v naší zemi svátkem moc dlouho. Volný den máme až od roku 2016. Otázkou je, jak s tímto volnem naložíme. Můžeme vyrazit na nákupy či za zábavou, nebo je možné se rozhodnout, že ho budeme „slavit“.

29.3.2024 v 9:05 | Karma článku: 8.27 | Přečteno: 94 | Diskuse

Karel Trčálek

Fialova vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že se v Česku už žije líp!

ANO, bude líp! Pan premiér se opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost je však nutné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou

29.3.2024 v 8:16 | Karma článku: 16.54 | Přečteno: 183 | Diskuse

Filip Vracovský

Česko jako země plná ateistů a agnostiků přesto žije z křestanských tradic a k Rusku

nebo Ukrajině má poměrně blízko. Těžko však může chápat Blízký východ . Než se v další sérii blogů vrátím do kuchyně dovolte ještě jednu úvahu laika....

29.3.2024 v 7:49 | Karma článku: 6.47 | Přečteno: 145 |
Počet článků 8 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1113
Elektrotechnik se zájmem o veřejné dění a vůbec o všechno

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...