Správné nakládání s odpadem

4. 02. 2014 15:19:42
Záludnosti třídění odpadu. Jste si jistí, že umíte správně třídit odpad? A co děláte s nebezpečným odpadem?

Vybaven informacemi z webu Prahy 10 vydal jsem se v září 2011 do sběrny nebezpečného odpadu v Dřevčické ulici s úspornou zářivkou a zásobníčkem z inkoustové tiskárny. Byl jsem velmi nemile překvapen, že tato sběrna již několik let neslouží občanům, ale jen firmám. Cedule na lampě na silnici před areálem informuje, že pro občany je sběrný dvůr jinde. Avšak cedule u brány říká, že se jedná o sběrnu hl. m. Prahy a že zde mohou její občané odložit nebezpečný odpad zdarma.

Další matoucí informací je věta, která zněla přibližně takto: „Žárovky a zářivky mohou občané Prahy odevzdat v rámci zpětného odběru ve sběrném dvoře zdarma.“ Přesně si to nepamatuji, ale tu větu jsem nepochopil. Asi obsahuje dvě informace splácané dohromady – jednak, že mohu např. zářivku odevzdat v obchodě (to je ten zpětný odběr, ne?), a že je možno ji odevzdat i ve sběrném dvoře.

Už když jsem viděl tu ceduli, že musím jinam, uvažoval jsem, že oba výrobky nebezpečné životnímu prostření prostě hodím do první popelnice, kterou cestou domů najdu! Nakonec jsme se s obsluhou rozumně domluvili. Ale vidím, že není jednoduché správně likvidovat odpady :-(((

Další sranda byla večer doma s plastovou tubou od gelu na vlasy. Byl na ní notoricky známý panáček s košem a ty dvě šipky stočené do kruhu "Der grüne punkt". Já toho pajduláka s košem logicky vždy považoval za pajduláka s obyčejným košem, čili tím na směsný odpad. Bývá na obalech, které evidentně nejsou vhodné k recyklaci (např. různé kompozitní materiály). Ale ty dvě šipky by měly značit, že to recyklovat jde. Jenže co s tím? Žádné označení materiálu tam nebylo.

Tak jsem googlil. Panáček s košem značí, že nemáme znečišťovat živ. prostředí a máme tedy házet odpadky do "příslušné nádoby". A teď babo raď, která je to ta "příslušná nádoba"!?!?

Dvě stočené šipky jsou symbolem toho, že výrobce si zaplatil za recyklaci tohoto obalu, tudíž ho máme k recyklaci předat. Jenže kam, když tu nebylo žádné info o materiálu?!?!

Vyřešil jsem to tak, že jsem to hodil do plastů, protože předpokládám, že je u nich vyšší šance (než u směsňáku), že je ještě vytřídí vyškolený personál...

Jsem z toho rozčarován. Třídit budu dál, ale nemůžu s každým jednotlivým obalem strávit pár hodin bádaje po vzoru Nerudově: "Kam s ním?"

Autor: Martin Novák | úterý 4.2.2014 15:19 | karma článku: 8.49 | přečteno: 420x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Životní prostředí a ekologie

Milan Smrž

Otevřený dopis k referendu o větrných turbínách v Líšťanech u Loun

Dne 22.března proběhlo v obci Líšťany na Lounsku referendum o výstavbě větrných elektráren. Jen třetina hlasovala pro. Doufejme, že občané za dva roky názor změní. Nebo budeme raději spoléhat na drahou jadernou energii?

24.3.2024 v 9:47 | Karma článku: 8.67 | Přečteno: 536 | Diskuse

Milan Smrž

Také jste proti Green Dealu?

Protesty zemědělců v Evropě i mnoho příspěvků na sociálních sitích nesou pečet protestu proti Green Dealu. Kdo tomu tleská?

3.3.2024 v 22:32 | Karma článku: 21.26 | Přečteno: 6056 | Diskuse

Petr Hariprasad Hajič

Baterky, kam se podíváš

Poslední dekáda byla ve znamení obrovského nárůstu výroby baterií, tedy lépe řečeno, akumulátorů. Připadá mi to jako druhá elektrifikace. Na baterie bude po čase zřejmě všechno.

3.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 6.42 | Přečteno: 342 | Diskuse

Petr Hariprasad Hajič

Tak co hoši a holkiíí, jakxte na tom s tem vodíkem?

Zelená vodíková produkce je další dílek do dekarbonizační skládačky udržitelného rozvoje. Byla jen otázka času, kdy na vodík dojde v praxi a loni nastala úplná exploze publicity. Toto třaskavé téma stojí za pozornost.

1.3.2024 v 8:21 | Karma článku: 7.44 | Přečteno: 293 | Diskuse

Vašek Brynda

Co je eko kůže a proč je pravá kůže ekologičtější?

Není to tak dávno, kdy se na trhu objevily pojmy, jako je eko kůže a veganská kůže. Mnoho lidí znejistělo a začalo považovat pravou kůži za neekologickou, a naopak slepě opěvovat tyto nové materiály. Jak je to ale skutečně?

19.2.2024 v 13:03 | Karma článku: 22.75 | Přečteno: 436 | Diskuse
Počet článků 8 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1113
Elektrotechnik se zájmem o veřejné dění a vůbec o všechno

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...