Diskuse

Zateplování - vyplatí se, či nikoliv?

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Ještě jednou se vracím k tabulce:

Rok 2010:      dopláceli jsme za teplo 2000 Kč

Rok 2011:      vrátili nám   6 864 Kč

Rok 2012:      vrátili nám  14 000 Kč

Rok 2013:      vrátili nám  14 700 Kč

V polovině roku 2011 jsme si nechali zateplit dům. Zálohy se nezměnily.

 

Dodatečně jsem zjistil, že měřiče tepla nám nainstalovali až k 1.1.2012, takže ten doplatek za polovinu roku 2011 jimi nebyl ovlivněn. To je pro mne dostatečný důkaz, že zásadní měrou se na úsporách podílelo zateplení pláště domu.

0 0
možnosti

Bláboly. Když se zateplí správně, je to jednoznačné plus.

0 1
možnosti

To jsou jakési teórie autora.

Proti tomu moje zkušenosti z praxe: Moje zateplená novostavba má ztrátu 3,5-4kW při venkovní teplotě -12°C (při "většinových" -15 by to bylo o 8% víc). A to včetně větrání (rekuperací, jak jinak). Měřeno přes zimu elektroměrem a přepočítáno hrubým přepočtem přes denostupně. Simulační údaj z hestie 3,9kW tudíž celkem sedí.

Bez zateplení by podobný barák vzal minimálně 10kW (a to počítám současné cihlovzduchové materiály, nepočítám plné cihly či panel před rekonstrukcí, tam by to bylo hnedle 20kW). Cenové navýšení cca 200 tisíc na všem (okna, fasáda, střecha) z celkové ceny 3 miliony.

A včil autore mudruj, zda se tato investice vyplatí víc než italské obkladačky do koupelny, masážní vana, plazma v obýváku nebo bazén na dvoře (na těchto výdajích jsem zase ušetřil já). A to jsem prosím žádné dotace nepobíral (nejen proto, že dotace křiví trh, ale i kvůli tomu, že byly v té době zrovna stopnuté, dále kvůli byrokracii a nutnosti vybírat jakési pofiderní státem certifikované firmy).

2 0
možnosti

Rodinný dům je jiný příběh. Pokud za teplo platíte 20-30 tisíc i víc za rok, je tam obrovský prostor pro úspory. Ale panelový byt platí za teplo běžně 10-15 tisíc ročně. Šlo mi hlavně o to, že dům lze revitalizovat různě. A do očí bijící je třeba fakt, že výměnou oken za 2 miliony lze ušetřit třeba 30 % nákladů, zatímco samotné zateplení pláště vyjde na trojnásobek a úspora musí být nižší, neboť okny uniká většina tepla.

0 0
možnosti
Foto

Nevím jak u panelových domů, nejsem stavební odborník. Ale vycházím z vlastní zkušenosti. Bydlel jsem v domku zvaný OKÁL. Všichni sousedé investovali do nové střechy, do kompletního zateplení, včetně výměny oken. Vytápění plynovým kotlem. Přiznám se, že jsem vždy v únoru, když byla největší zima topil kotlem na dřevoplyn, tedy dřevem. Nicméně, během těch dvou let po zateplení byly spotřeby plynu cenově srovnatelné u všech posuzovaných domů, s rozptylem + - 1000 Kč/rok. Tedy z mého hlediska se zateplení nevyplatilo. Tu výměnu oken bych bral, ty jsem potřeboval vyměnit rovněž, protože už jimi táhlo. I když, možná jsem jen lépe organizoval dodávku tepla do domu a nepřetápěl jsem. Nevím....

1 0
možnosti

Teplý vzduch stoupá vzhůru ke stropu a proto logicky právě tady dochází k největším tepelným ztrátám. Zateplení stropu je tedy nejdůležitější. K dalším tepelným únikům dochází prostupem tepla obvodovými stěnami. Zde největší ztráty představují otvory (okna, dveře). Teprve na třetím místě jsou ztráty způsobené zdivem. To má smysl řešit až poté, kdy máte vyřešen strop, otvory a hlavně odvod vlhkosti. Řešit pouze zdivo je nesmysl, který ve většině případů způsobí více škod než užitku.

5 0
možnosti

To možná platí v rodinném domě, ale ne v paneláku o osmi podlažích. Tam stačí zateplit střechu. :-)

1 1
možnosti

Zateplovat rozhodně ano. Záleží na tom, čím zateplujete. Polystyren bude mít daleko větší výdrž než těch 25 let. Zateplovat také proto, že ceny energií rozhodně klesat nebudou.

3 1
možnosti

Prováděl jsem (jako součást podmínek grantů) posouzení budov škol a školek. Nevržené zateplení mělo přinést úspory mezi 50 a 60 procenty.  A všichni chytrolíni divte se: přineslo. Spotřeba primární energie (ve třech případech byla výhradně pro topení) opravdu klesla na předpokládáných (50 ÷ 40) %.  Ředitelé ani učitelé si na problémy s nevětranými místnostmi nestěžovali. (Mimochodem: Vyvětrat se dá za pět až tři minuty - podle rozdílu teplot vně a uvnitř.)   Výhodou je, že se topí na nižší teplotu - aby bylo dosaženo stejné teploty pocitové (vliv chladných stěn na pocit pohody).

  Netvrdím, že se provozovateli budovy vyplatí zateplení za plnou cenu investice (bez dotace). Ale řeči o nulové či malé úspoře opravdu nesnáším. Jsou příliš hloupé.

   PS: V případě ÚT je třeba nezapomenout na nezbytnost nové hydraulické regulace systému.  Termostatické ventily na tělesech by měly být již dvacet let samozřejmostí.

3 0
možnosti

Samotné zateplení? Nebo s výměnou oken? Totiž školy, školky, úřady jsou budovy, kde okna zabírají větší část pláště než obytný dům. Předpokládám tudíž, že výměna oken tam musí být sakra znát.

U samotného zateplení mám podezření, že napraví časté nedostatky při výměně oken - netěsnosti rámu, kdy pod omítkou vidíte montážní pěnu, kterou prosvítá denní světlo apod.

1 0
možnosti

Jednoduchá tabulka:

Rok 2010:      dopláceli jsme za teplo 2000 Kč

Rok 2011:      vrátili nám   6 864 Kč

Rok 2012:      vrátili nám  14 000 Kč

Rok 2013:      vrátili nám  14 700 Kč

V polovině roku 2011 jsme si nechali zateplit dům. Zálohy se nezměnily. :-P

2 0
možnosti

Milane, prosím víc informací. Co vše bylo zatepleno, výměna oken, instalace měřičů (RTN) apod. Rozdíl je čistě za teplo? O jaký dům jde - rodinný, či panelový věžák? Děkuji.

0 0
možnosti

Kdyby se zateplování vyplatilo, nemusely by na něj být dotace.

3 2
možnosti

Naprostý souhlas. Dotace náš dům minuly. S nimi by návratnost byla o něco kratší.

2 0
možnosti
Foto

Píšeš nesmysly...doslova a do písmene :) Vliv větrání se například uvažuje již při výpočtu tepelných ztrát...a nejen tam :) Počítají se i tepelné zisky :) Počítá se i s relativní vlhkostí :)

A spočítat, zda se mi něco vyplatí nebo nevyplatí zateplit také lze ... jediné, co lze podepsat v tomhle článku je, že ne každý objekt se vyplatí zateplovat a to z prostých důvodů, jako je různě ovlivňovaný poměr investice a ceny za teplo ...

3 2
možnosti

Prosím konkrétně - co přesně se uvažuje, jak časté/dlouhé větrání, jak intenzivní (naplno/ventilačka), jaké tepelné zisky, vlhkost?

K návratnosti investice - sdělte mi prosím věštbu vývoje ceny tepla na 50 let dopředu, stejně tak prosím o vývoj úroků a inflace. K tomu nutně potřebuji i přesné datum přechodu na Euro, případně jinou měnu, předpokládané intervence ČNB apod Vždyť ekonomové nejsou schopní odhadnout ani vývoj na další rok! To totiž ani nejde, když je trh řízen především emocemi, vratkými předpoklady a největší dopad na vývoj má důvěra investorů/věřitelů a kroky spekulantů.

Děkuji.

1 0
možnosti